Dnes by mala rozhodnúť aj o skoršom spustení trvalého eurovalu

01.02.2012 Bratislava

Bratislava 1. februára (TASR) - Slovenská republika bude musieť do trvalého záchranného mechanizmu eurozóny (ESM) v hotovosti zaplatiť 659,2 milióna eur, a to v piatich splátkach v priebehu piatich rokov. Trvalý euroval by pritom mal začať fungovať o rok skôr, ako sa plánovalo, teda už v polovici tohto roka. Vyplýva to z druhej verzie zmluvy o založení ESM, ktorou sa má dnes zaoberať vládny kabinet.

Na rozdiel od jeho predchodcu, ktorý bol postavený len na zárukách účastníckych krajín, do trvalého eurovalu budú členské štáty prispievať priamo upisovaním akcií na základnom imaní 700 miliárd eur. Z tejto sumy bude 80 miliárd eur vo forme splatených akcií, zvyšných 620 miliárd eur bude splatných na vyzvanie. Celková hodnota akcií upísaných Slovenskom, vrátane tých na požiadanie, bude predstavovať 5,768 miliardy eur.

Vzhľadom na blížiaci sa koniec programového obdobia 2007 až 2013 SR čelí reálnemu riziku nevyčerpania alokovaných finančných prostriedkov z eurofondov, v dôsledku čoho by mohla prísť o značný objem finančných prostriedkov.

\"Bez prijatia adekvátnych opatrení na národnej úrovni, ktoré by urýchleným spôsobom zvýšili efektívnosť čerpania finančných prostriedkov z fondov EÚ, hrozí SR, že sa pripraví o možnosť pokračovať v procese odstraňovania negatívnych dôsledkov finančnej a hospodárskej krízy,\" uvádza sa návrhu rezortu dopravy na skrátené legislatívne konanie k novele zákona o pomoci a podpore poskytovanej z fondov EÚ, o ktorom dnes budú tiež diskutovať ministri.

Nespoľahlivých uchádzačov pri obstarávaní v oblasti obrany a bezpečnosti by malo byť možné vylúčiť. Podmienkou pre takého rozhodnutie však musí byť preukázanie toho, že nie je natoľko spoľahlivý, aby sa vylúčil riziká spojené s ochranou bezpečnostných záujmov SR. \"Na unesenie dôkazného bremena je možné aj použitie dôkazov pochádzajúcich z chránených zdrojov,\" konštatuje návrh novely zákona o verejnom obstarávaní, ktorý má vo svojom dnešnom programe vláda, spolu s návrhom na skrátené legislatívne konanie.

Novela okrem iného zavádza aj oprávnenie obstarávateľa v oblasti obrany a bezpečnosti určiť osobitné podmienky plnenia zmluvy, ktoré sa môžu týkať aj subdodávateľov, bezpečnosti a ochrany utajovaných skutočností alebo bezpečnosti dodávok. \"Pri zákazkách v oblasti obrany a bezpečnosti existuje reálny predpoklad vzniku alebo postupovania utajovanej skutočnosti. Verejný obstarávateľ a obstarávateľ má preto právo určiť požiadavky a opatrenia na ochranu utajovaných skutočností,\" konštatuje predkladacia správa k návrhu.

Ľudia si tento rok posunú hodiny z druhej hodiny rannej na tretiu v nedeľu 25. marca, kedy začne letný čas. Vyplýva to z nariadenia vlády o zavedení letného času v rokoch 2012 až 2016, o ktorom by mal dnes rozhodnúť kabinet.

Ďalší rok sa tak stane v nedeľu 31. marca, potom 30. marca, 29. marca a v roku 2016 to bude v nedeľu 27. marca. Tento rok skončí v nedeľu 28. októbra. V nasledujúcich rokoch potrvá do 27. októbra, 26. októbra, 25. októbra a v roku 2016 do 30. októbra.

Zmenu času využíva väčšina členských štátov Európskej únie, niektoré štáty USA a Blízkeho východu. Ruská federácia prešla od marca 2011 na stály letný čas.
 

Vyberte región